Denks műtét után

Kérdés

3,5 hete végeztek rajtam Denks műtétet,mely után 10 napig volt rögzítő a lábamon, 0fokra állítva. Az első héten nem is nagyon lehetett rálépni, majd 3hét után a mankót is el kell hagynom, és még kb 2 hétig csak 30 fokban hajlíthatom. Egy mankó már elég, azonban a felállás és az első lépések nagyon rosszak, ekkor mindenképp szükségem van még egy mankóra. Kérdésem elsősorban az lenne, hogy:
- hogy kéne tartanom a lábam (alátámasztani a hajlatot, feljebb a sarkat, stb) , hogy kevésbé fájjon a felállás?
- meddig tart még ez a fokozott érzékenység?(mikor felállok olyan érzés, mintha 20kg-os súly húzná lefelé a lábam)
- milyen gyakorlatokat lehetne már így is végezni és ezeket milyen gyakorisággal kéne végezni (combösszehúzást, bokakörzéseket szoktam, illetve nyújtott lábbal emeléseket, azonban ez utóbbi kifejezetten fájdalmas)
- lábam mikor elkezdhettem ráállni fel is dagadt eléggé, de ha jól tudom ez múlni fog a hajlítással.

Válasz

A kérdéséből úgy tűnik, nem jár gyógytornászhoz rehabilitációra. Írok néhány gyakorlatot, de azok kivitelezésének megtanulásához nem ártana egy szakember kontrollja. Felálláskor arra ügyeljen, hogy a térdkalács és a nagy lábujj egy vonalban legyen és egyenesen előre nézzen. Túl alacsony székről, besüppedő fotelből nehéz felkelni, inkább magasabbra üljön. Az optimális széken a csípő és térd derékszögben hajlik be. Ez eleinte nehéz, ezért a műtött lábat előrébb csúsztathatja.

1. Feküdjön a hátára, közepes méretű labdát tegyen a sarka alá, és görgesse a labdát közelebb-távolabb úgy, hogy közben a térdét hajlítja, majd kinyújtja (ne forgassa a térdét se be, se ki).

2. Talpra állított lábon, térdei között tartva a labdát 20x kinyújtja a lábát a magasba. Ha már könnyen megy, kössön 1kg-os tépőzáras súlyt a bokájára, és így végezze el a térdnyújtást.

3. Kétóránként min. 10 percet tornázzon, járjon sokszor és a duzzanat miatt kis időkre polcolja fel a lábát.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink