Csípőprotézis komplikációkkal

Kérdés

Anyukámnak volt egy jobb oldali cement nélküli csípőprotézis műtétje márciusban, ami egy hétre rá kiugrott, akkor hibrid protézist kapott.
Öt hete kezdték a bal oldali csípőt. A műtét a vártnál jobban sikerült, de – mivelhogy nagyon el volt kopva és szinte csak a bőr tartotta a csípőt (mondta az orvos) – ez is kiugrott a helyéről. Felvágták, visszatették, kapott egy külső merevítőt, de közben eltört hosszában a combcsontja. Kapott nyolc szeget, de a műtét folyamán a protézis ismét kimozdult, amihez most nem mernek nyúlni az orvosok, mert félnek, hogy a vékony csont újra törik.
Próbálják kézzel visszafordítani, de a műtéti seb is elég friss. Az első műtét már öthetes, lassan rá lehetne állni, a combműtét meg öt napos, a vágás pedig a csípőtől a térdig tart. Azt mondták, hogy majd ha rááll, akkor visszaugrik magától a helyére.
Ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim:
- milyen mozgást tudna ajánlani
- mikortól lehet terhelni
- alá kell-e támasztani a lábat valahogy, az ugyanis eléggé kifele van fordulva

Válasz

Édesanyja esete elég komplikált, nem bír el több "próbálkozást"! Az orvos rendeljen hozzá szakgyógytornászt!
Néhány dolgot nem értek a leírás alapján: a bal csípőjébe is cement nélküli protézis került? Ez esetben 3 hónapig nem terhelhető teljesen a csípője! Ennyi idő kell a TEP-nek, hogy kötőszövetesen beépüljön a környezetébe, lehetőleg a megfelelő helyzetben. A terhelhetőség ütemezéséről szigorúan vizsgálatok alapján dönthetnek a későbbi orvosi kontrollon.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink