Csípőizmok nyújthatósága – szakmai kérdés

Kérdés

Azt szeretném megkérdezni,hogy tudnál-e mondani speciális teszteket a csípőízület izomnyújthatóságának vizsgálatára? (bővebben az ischiocruralisok, m. rectus femoris, m.iliopsoas )
A Janda-féle tesztek, az Ely, a Thomas, a Patrick/Faber, az Ober, és a Tripod-jel
teszteken kívül. Ha van ilyen, akkor le tudnád írni a kivitelezését?

Ezen kívül a csípőízületi aktív mozgásterjedelem (flexio, extenzio, ab-adductio, rotatio) szögmérővel való mérésének kivitelezését? A beteg helyzete? Forgáspont? Stabil-és mobil szár hová kerül?
Előre is nagyon köszönöm a válaszodat!

Válasz

Kizárólag szakember alkalmazásában / diagnózis alkotásában nyernek értelmet...

Piriformis teszt:
A beteg az ép oldalon fekszik, a vizsgált végtag 60 fokos csípőflexioban és a plafon felé kifordítva. A vizsgáló egyik keze a medencét stabilizálja, a másikat a vizsgált térdén tartja, majd lefelé nyomja. Pozitív a teszt, ha feszülés, fájdalom lép fel a piriformis területén.

90-90 egyenes láb emelés teszt (90-90 straight leg raise test):
A hátán fekszik a beteg, a csípők 90 fokos flexioban. Nyújtsa ki a térdét egyesével magasba (felfelé) úgy, hogy a csípője maradjon derékszögben. Pozitív a teszt, ha a térdflexio 20 fokos vagy annál több, és ez hamstring zsugorodást jelez.

Craig vizsgálat:
A vizsgált hason fekszik, térde 90 fokban hajlítva. A vizsgáló a trochanter maior hátsó részét fogja és addig rotálja a csípőt, míg a trochanter maior párhuzamos lesz az asztallal. Az anteversio foka megfelel annak a szögnek, amit a lábszár alkot az asztal függőleges tengelyével. Normál anteversio szöge 8-15 fok.

Quadrant súroló vizsgálat:
A vizsgált hanyadt fekszik. A vizsgáló flexioba és abdukcióba viszi a csípőt, max. térdflexio mellett, majd nyomóerőt gyakorol a femur nyelén kersztül, mialatt folytatja a vizsgált passzív csípőmozgását. Pozitív, ha csikorog, krepitál. Artritist, necrosist, osteochondralis defectust jelez.

Trendelenburg teszt a gluteus mediust vizsgálja, az Ortolani és Barlow pedig a dislocatiot.

Mobimet szögmérő:
Flexio:
Hanyadt fekvés, nyújtott térdek, neutrális helyzet.
Forgáspont tochanter maioron. Fix szár a törzs lateralis oldalán. Mobil szár a femur lateralis oldalán.
A vizsgáló a két szárat stabilizálja a kezével. Húzza fel a beteg a térdét térdhajlítással együtt, a mobil szár is vele mozdul. (120 fok)

Extensio:
Hasonfekve, neutrális helyzet. Forgáspont a trochanter maioron, a szárak az előzőek szerint. Nyújtott lábat emel aktívan, együtt a szögmérővel, melyet a vizsgáló rögzít az ujjával.

Abductio:
Hátonfekve. Forgáspont a spina iliaca anterior superioron. Fix szár a két SIAS közti vonalon. Mobil szár a femur vonalában. A vizsgáló egyik kezével a teszt-térdet alulról tartja, a másikkal a forgáspontnál rögzíti a mérőt. Aktívan távolítja a lábát. (40 fok).

Adduktio:
A másik láb abd-ba kerül. Az előzőek szerinti kivitelezés. (30 fok).

Rotatio:
Ülő helyzet, láb lelóg, 90 fokos csípő és térdflexio.
Forgáspont a patella. Mindkét szár a tibia anterior vonalában. A lábát kifelé viszi a mobil szárral együtt, ez a berotatio (45fok). A lábát befelé viszi, ez a csípőkirotatio (45 fok). A stabil szár függőleges helyzetben marad.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink