Csípőficam és csipőprotézis – gyógytorna bottal

Kérdés

Kétoldali csípőficammal születtem. Ez év augusztusában bal oldalon cement nélküli totál csípőprotézis műtéten estem át. Jobb oldalon a csípőm nem a koromnak megfelelően működik ennyit mondott az orvosom. Házi gondozás keretében gyakoroltuk a fekvő-, ülő- majd a álló gyakorlatokat a gyógytornásszal. Három hónapos kontrollon a beültetett protézis jó helyzetben állt, panaszom nem volt.

Orvosom további gyógytornát, tehermentesítést és hat hónap múlva újabb kontrollt javasolt. Mivel már kimerítettem az engedélyezett gyógytorna keretet, sajnos a járógyakorlatokra nem maradt lehetőség. Szeretném megkérdezni van-e olyan járógyakorlat amit egy bot mellett tudnék gyakorolni?

Válasz

A leghasznosabb gyakorlatokat fekve (háton, oldalt, hason), négykézláb tudja végezni. Ezek a pozíciók biztosítják a tehermentesítést és erősítik a csípőízületi stabilitást nyújtó izomcsoportokat. A helyes járást szükséges begyakorolni a bottal.

Ha lemaradt volna, akkor eszerint járjon el:
A botot az ép oldali kezében fogva sík terepen előre letámasztja a botot, utána viszi a műtött lábat, és zár a jó lábbal, megint a botot, és így ismétli. Lépcsőn felfelé ép lábbal föllép a lépcsőre, majd ezen térdből kinyomva magát a botot is fölteszi a lépcsőre és fellép a műtött lábbal. Lefelé lépcsőn a botot leteszi az alsó lépcsőre, a műtött lábat is előre teszi majd az ép lábbal lelép.

A botot azért használjuk, hogy stabilitást adjon és tehermentesítsen. Álló helyzetben járó gyakorlatokat két kézzel kapaszkodva bordásfal vagy ágyvég előtt csak biztonságos környezetben szabad végezni. Bottal a stabil járást gyakorolja be – ez a legjobb járógyakorlat egy bot mellett!

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink