Combnyaktörés és térdprotézis

Kérdés

Februárban volt térdprotézis mütétem ami tulajdonképpen már elég szépen mozgott, bár csak kb.90 fokban hajlott de egyébként panaszmentes voltam. Pünkösdkor megbicsaklott a bokám és ráestem arra az oldalamra amelyik a mütött térd. Combnyaktöréssel 4 órán belül megoperáltak. Szigorú orvosi utasításra azóta járókerettel egy lábat terhelve a lakásba próbálok "élni, létezni". Mikorra fogom tudni igazán terhelni? Mennyi a rehabilitáció általában? Akaraterőm van a tornához, de ennek ellenére a mütött lábam izomzata "lögyög". 64 éves vagyok és világéletemben mozgékony voltam. Tavasztól öszig a telek volt a mozgásterem, de ez most nincs és nagyon hiányzik. Sajnos nem tudok kimenni mert ott lépcsőzni kell és az járókerettel nem megy. Fogok én még valaha rendesen menni és lépcsőzni?

Válasz

A rehabilitáció várható időtartama általában 3-6 hónap. A részterhelés segédeszközzel 6-8 hétig tart. A járókeretet átcseréljük könyök- vagy hónaljmankóra. A 6-12 héten már teljes terheléssel járhat.
Nem említi, hogy kapott-e gyógytornát, csak azt, hogy akaratereje van a mozgáshoz. A lötyögő izomzat a sorvadás jele.
Nem látom, mi az akadálya a javulás elmaradásának. Nem kapott egészségügyi ellátást, felvilágosítást? Vagy nem élt a lehetőséggel?
Azt tanácsolom, kérje a háziorvos segítségét járásképessége, mozgáskészsége javításához.
A lépcsőhöz korlátot tegyenek (ha még nincs), és próbálja a fokait először segítséggel, majd egyedül leküzdeni.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink