Bokatörés kívül-belül, fekvőgipsz, torna

Kérdés

12 nappal ezelőtt eltört a bokám. Külső és belső bokatörés, a szalagok is megsérültek (ezt sajnos nem tudom pontosan mennyire, de én úgy értettem szakadás is van), nem mozdult el semmi a helyéről - az orvos szerint ez nagy szerencse, mert nem kellett műteni. 10 napig hagyományos gipsz sínben volt a jobb lábam, az orvos szerint szépen gyógyul, ezért tegnap fekvőgipszet kaptam. Választhattam, és én a könnyített gipszet kértem. Tényleg sokkal jobb. :) Még 17 nap fekvés, tehermentesítés, mankóval közlekedés, utána lehet ráállni, elkezdeni terhelni.

A tegnapi gipszcserét követően azt mondta az orvos, hogy lehet mozgatni, de semmi egyéb konkrétumot nem mondott. Természetesen nem szeretnék semmi olyat tenni, ami árthatna, ezért még inkább pihentetném, fekszem vele, de tegnap a sín levétele után behajlítottam a térdem, ami hihetetlen, hogy 10 nap alatt mennyire merev lett, "beállt"! Persze semmi baja, azonban ez elgondolkodtatott, hogy mennyire el fogok szokni a mozgástól (hiányzik is, nagyon sokat szoktam sétálni) nem is beszélve az izmok sorvadásáról.
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen gyakorlatokat, mozgást végezhetnék így fekvőgipszben? Vagy még pihentessem egy ideig? Köszönöm a válaszát!

Válasz

Normális az inaktivitás miatt, rövid idő alatt kialakult "berozsdásodás", ennek ellenére pihentetni kell és két óránként 8-10x megfeszítés- rövid kitartás-lazítás gyakorlatot végezzen a következő válogatás szerint:

- hanyatt fekve az ép, majd a gipszelt lábbal biciklizzen a levegőben, ép lábon bokára kötött 1 kg-os lábsúllyal (a lábfejet is erősen húzza hátra)
- hanyatt fekve ép lábfejjel integessen, körözzön, forgassa a talpát ki- és befelé, mindent erőteljesen, nagy mozgásterjedelemmel
- hanyatt fekve mindkét láb ujjait jól bekarmolja, majd teljesen szétterpeszti
- hanyatt fekve mindkét nyújtott térdhajlatot erősen leszorítja az ágyba ill. a gipszbe
- hanyatt fekve a farizmok megfeszítésével a medencét emelje fel
- ágy szélére kiülve váltva lengeti a lábait (térdét kinyújtja és behajlítja)
- ágy szélére kiülve nyújtott lábakat teljesen nagy terpeszbe nyitja, zárja, mely az oldalsó farizmot erősíti.

Közlekedésben szabad botot, mankót, otthon kis ideig járókeretet használni.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink