Bokatörés 17 évesen

Kérdés

Május 5-én eltört a bokám, ekkor este bementünk a sürgősségire, begipszelték, azt mondták nem mozdult el a csont. Ezután egy másik sebészhez mentünk, mert a sürgősségi nem a városban volt. 3 hét után átmentünk ahhoz a sebészhez, akihez amúgy is szerettünk volna, mert ő már kezelt engem, csak amikor eltört, nem volt az országban.

Ekkorra már kaptam könnyített gipszet, és kiderült, hogy rosszul gipszelték (nem tudtam rálépni a gipszben a lábamra, nem volt derékszögben és így a sarkam nem ért le a földre). Megműtötték május 26-án, 2 csavart kaptam, július elején került le a gipsz a lábamról. Ezután minden jól ment, július 26-án kivették a csavarokat, szeptember elején kezdtem a rehabilitációt, a múlt héten hagytam abba. Sokszor nem tornáztatták, talán összesen 5-ször, meg párszor még pedáloztam ott, ezen kívül mágneses kezelést és áramot kaptam a bokámba. A sebészi kezelés még mindig tart, január elején kell visszamennem kontrollra.

A kérdésem az, hogy még normális-e, hogy ha pihenek, vagy felkelek reggel, akkor egy pár lépés erejéig bicegek, sétálni utána már tudok viszonylag bicegés nélkül, viszont futni még mindig nem tudok. A sebész azt mondta, hogy gyógyul, csak lassan, mivel az elejét nagyon elrontották. Mit tehetnék, hogy jobb legyen? Az orvos javaslatát követve próbálkozok a futással, sétálok, biciklizek. 17 éves vagyok még csak, így eléggé zavar, sokszor nem tudom, hogy ez így marad-e, fogok-e még tudni futni, sportolni? Condrosulf 800mg tablettát szedek, a 3 hónapos kúrából 1 már letelt, most szedem a második dobozt, és még Ostheocynesine nevű homeopatikumot szedek, a bokámat reggel és este Traumeel nevű kenőccsel kenem, esténként a kádban is tornáztatom fél órát.

Válasz

Egy bokatöréstől nem marad örökké mozgáskorlátozott. Az átlagos rehabilitációs időből még nem csúszott ki. A fórumunkon általános átmozgató gyakorlatokat teszünk közzé. Az Ön esete speciális gyógytornakezelést igényel, melyet aktív-passzív mozgásterjedelem, izomerő-, beidegzési és keringési vizsgálatra építve szakember személyes és aktív közreműködésével lehet kivitelezni.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink