Boka tornáztatása, gipsz, lábdagadás

Kérdés

Március 6-án külsőboka törést szenvedtem mert két éve térdműtétem volt és azóta a térdemre nem tudok terhelni, kikopott, III-IV fokozatú kopás és mediális meniscus eltávolítás történt. Már egész jól voltam és a baleset előtt csütörtökön egy peak pilates órán voltam. csodás fittnek éreztem magam, elvittem a kutyámat sétálni a tópartra, csúszott a sár,és elestem. Vasárnaptól szerdáig jegeltem, kenegettem de aztán elmentem röntgenre mert nem tudok rálépni. Kaptam fekvőgipszet, egy hét után könnyített járógipszet.

Szerda óta- ma szombat van- orvosi engedéllyel rá tudnék lépni, de nem tudok. Nagyon szoros a gipsz és ha csak lefelé lóg a lábam belezúg a vér, majd felrobban. Reggel egész jó aztán mindig dagadtabb és nem apad le rendesen, ha felpolcolom akkor sem. Tegnap kiültem az étkezőbe székre kétszer 4-5 percre. Még most reggelre sem apadt le egészen. A fekvőgipsz egyhetes volt, mert hisztiztem a cseréért mivel karmolt belül, mintha szegecseket raktak volna bele. Ez a gipsz kellemes felületű nem karmol, de borzasztóan rámfáslizta a gipszelő fiú. Az orvos sietett, nem tudtam megkérdezni mikortól mennyit lépkedjek, a gipszem alja is fura félgömb felület. Ha rálépek és bedagad, oda az estém. A véraláfutások is még nagyon csúnyák voltak. Az itt korábban leírt gyakorlatokat elkezdtem az ágyban, csak a térdemmel nem bírok mindent, nyújtva meg tudom tartani, de ülve a lábfejemet vizszintesig nem tudom felhúzni. Alig van izom a combomon. Ropog az egész térdem.

Éjszaka alvászavarom van, pánikkal, ülve alszom el hajnalban, idegileg kipurcantam, de nem akarom megadni magam. Benáthásodtam... Most minden összejött, de elkezdem a tornagyakorlatokat mindjárt. Jó, hogy megírhattam... Mikor lépjek rá? Még fáj a lágyrész és a csont, az esés óta egyszer sem léptem rá. Várjak még egy hetet? Nem tudom milyen a törés és mekkora, kérdezte az orvos akarom-e műttetni akkor egy lemezt tesz be, de lehet gipszeléssel is. Nem akartam műtétet. Ennél többet aztán már nem mondott. Clexane 4000 NE/0,4ml naponta beadom magamnak, a térdműtét után megmutatták hogyan csináljam. Akkor csak 10 db kellett és fele mennyiség. Most 30-at irtak fel. A térdműtét után nem volt ilyen alvási pánikom, hogy nem kapok levegőt, melegem van szédülök, sírnom kell. Pedig a bokám nem is fáj amig nem kelek fel vagy nem fordítom kifelé a gipszet. Próbáltam rálépni, de fájt. TOVITA tablettát szedek, van benne D3 és kálcium.

Elnézést kérek a hosszú panaszért, legyen szíves térdkímélő vagy térderősítő" bokatornát küldeni számomra azzal, hogy még nem járkálok rajta. Igazából rám bízták, ha akarok menjek vele...?? Amikor bedagad a gipsz nyomja a csontot, akkor fáj fekve is. Előre isköszönöm a választ!

Válasz

A levegőbe emelt, ÉP lábbal végzett bokakörzésnek, integetésnek, biciklizésnek van egy távoli hatása, azaz nem csak abból a lábból, hanem a másik vénáiból is segít kiüríteni a vért.

Az ödéma megszüntetésére a következőt ismételje ötször egymás után:
Ágy szélére ülve lelógatja a lábát egy percre. Ezt követően a hátára fekszik, térdhajlatban megfogja a magasba emelt lábát és a lábujjait erősen bekarmolja és kilöki, két percig folyamatos ritmusban, közben mély levegőket vesz. Utána felül és újból lelógatja egy percre, így tovább... A gyakorlat első felében a vénák megtelnek vérrel, a nyomás eleinte fájdalommal járhat, de idővel enyhülni fog. A második részben az izompumpa és a mellkasi szívóhatás üríti ki a vénát, ezáltal felszabadul a nyomás alól a lába. Rendszeres gyakorlás esetén megszünteti az ödémát.

A törött oldalon, a térd alá helyezett kis labdával, vagy hengerpárnával végezze a korábban említett boka-ujj gyakorlatokat, térd-popsi szorításokat, sarokemelést lábfej felfeszítéssel.

A gyakori kis terhelés, ráállás a csontképző sejtek csonttermelését növeli, ezért előnyös lenne korán járni.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink