Achilles szakadás, gyógyfürdő

Kérdés

2012 május 24-én Achilles-ín szakadást szenvedtem, amit 29-én megműtöttek. Ezután négy hét fekvőgipszet kaptam, ami a napokban letelt. Most kaptam meg a járógipszet június 26.-án. Kérdésem arra irányulna, hogy milyen mozgásokat engedhetek meg magamnak a járógipszben. Nagyon nehéz a szobában ülve már kibírni és szeretnék a lakáson kívülre is végre kimozdulni. A mankót már a 2. nap eltettem, egyensúlyi problémám nincs, tudok járni megfelelően a járógipszben, csak lassan. Semmikép sem akarom a műtött lábam túlterhelni, ezért érdeklődök, mert nem hiányzik hogy plusz problémát csináljak magamnak.

Egy másik kérdésem is lenne itt olvastam, hogy a gipsz levétele után az egyik betegnek, aki ugyancsak Achilles szakadást szenvedett, nem javasolták a forró fürdőt. Nos, nekem szeptemberben van egy egyhetes hévizi programom, addigra lekerül a gipsz is. Hasznos lenne a gyógyfürdő a rehabilitáció során? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

A járógipszben megengedett mozgásokról korábban már írtam, megtalálja weboldalunkon. Az ép lábat és a nem gipszelt részeket kell intenzíven tornáztatni.

Gipszlevétel után mellőzze a forró fürdőt, de a hévízi programról ne mondjon le. A vízhőmérséklet megválasztása a szeptemberi aktuális állapot függvénye legyen.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink