Achilles-ín szakadás – torna medi walkerben?

Kérdés

Olvasgattam már itt hozzászólásokat hasonló témában, de lenne pár egyéb kérdésem.
Június 10-én szakadt el tánc közben a jobb Achilles-ínam, másnap hajnalban megműtötték. Kaptam 3 hétre combig fekvőgipszet, amit levettek és egy hete kaptam a medi walkert, mely fix 30 fokos szögben van állítva. Ezt kell majd egy hét múlva 20 fokra állítani és hetente eggyel arrébb. Így magát a lábat, lábfejet külön nem tudom tornáztatni, bár hallottam, hogy pl. a sportkórházban már a medi walker ideje alatt is van gyógytorna. Feltételezem, hogy egy kórházanként más protokoll. Mennyiben befolyásolhatja a később regerálódást, ha minél tovább van mozdulatlanul ebben a csizmában?

A másik kérdésem, hogy milyen tornát végezhetek a medi walkerrel együtt, hogy azt a lábamat, comb-, térdrészt erősítsem, mivel a 3 hetes gipsz után ugye eléggé lesoványodott az izmom és szeretném a lábamat jól felkészíteni a majdnani újra járásra, valamint lefoglalni magam, hiszen eddig is a mozgás volt a lételemem: tánc, jóga, pilates stb...

Válasz

Semmiképp ne legyen mozdulatlan a lába. A medi walker egy "járógép", amiben naponta többször kell saját tempóban sík terepen folyamatosan járni, utána felpolcolja 10-20 percre, magasban megtámasztva. Maga a készülék és a nyári hőség is hajlamosít ödémára, dagadásra, ezért nagyon fontos magasban pihentetni.

Fekve (háton) lehet biciklizni váltott lábbal; talpra tett lábbal feneket emelgetni; ezt megtartva helyben járni, lépegetni; térdből kinyújtani a lábat a comb folytatásában; terpeszbe nyitni váltva a lábakat; körözni egyszerre egy nyújtott lábbal, váltásban.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink