Achilles-ín szakadás

Kérdés

Egy óvatlan lépés következtében az Achilles-inam elszakadt. Másnap reggel meg is műtöttek, 4 hét fekvő-, majd 3 és fél hét járógipsz következett. 5 napja került le a lábamról a gipsz. Fájdalmaim abszolút nincsenek, bár a bokám nagyon kötött és gyakran be is dagad. A gipszlevétel másnapján már jelentkeztem is gyógytornára, de sajnos a gyógytornász szabadságra ment. Van helyettesítés, de a kérdéseimre nincs ideje válaszolni, s nagyon bizonytalan vagyok. Nem tudom, mit szabad s mit nem szabad csinálnom. Sétálni tudok, bár csak oldalra kifordított lábfejjel, mivel a bokám kb.70 kokos szögig hajlik csak. Nem tudom, hogy szabad-e fel-le mozgatni a lábfejem (ilyen feladatokat nem csinálunk bokatornán). Nagyon megköszönném, ha röviden leírná melyek azok a mozgatások, amit még feltétlenül kerülnöm kell, melyek azok, amiket nyugodtan csinálhatok.

Válasz

Két hónapon túl van, most már minden mozgás megengedett, még egy lábon is állhat lábujjhegyre. A lényeg a fokozatos terhelés és rendszeres mozgatás!

Ülő tornagyakorlatok, bemelegítés:
- pipa-spicc váltogatása
- talpak be- és kifelé forgatása
- két irányba bokakörzés
- ujjak bekarmolása, lazítása

Ezeket egészítse ki álló gyakorlatokkal:
- páros lábbal lábujjra állás 20x
- páros lábbal sarokra emelkedés 20x
- teli talpon térdhajlításban, csípőszélességben térdrugózás, de a sarka maradjon lent a földön

Nyújtással fejezze be: támadóállás, jó láb elöl, térdrugózás előre 10x, hátsó láb (sérült) sarka a földön maradjon és a térde nyújtva (Achilles-ín nyújtás)

Ússzon, sétáljon, kiránduljon emelkedőn, hegyre fel, lépcsőzzön előre néző lábujjakkal!

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink