Achilles gyógytorna, rehabilitáció

Kérdés

Kérdésem az lenne, hogy achilles szakadás után mikor kezdhető a gyógytorna? Mikortól és milyen mértékben terhelhető a láb? Mikor lehet elhagyni a mankót? Jelenleg 5 hetes a rögzítés, ami első két hét gipsz volt, utána pedig medi walker.

Válasz

A gyógytornát már a gipsz rögzítésben meg lehet/kell kezdeni, a gipszlevétel után pedig még mindig szakember irányítása mellett folytatni.
Achilles-ín varrat után nem nyújthatjuk ki a térdet és nem terhelhetjük a lábat egészen addig, míg ezt az orvos meg nem engedi. Annak megítélése, hogy az Ön műtéte mozgásstabil, terhelésstabil, vagy csak adaptációs stabil eredményt hozott, csak az Ön sebészorvosának kompetenciája.

Abból kiindulva, hogy medi walkert kapott, azt gondolnám elkezdheti most a terhelést. A szerkezet a bokaízület mozgásterjedelmét kontrollálva (20 fokos plantar és 20 fokos dorsalflexio között beállítva) az Achilles-ín szakadás korai funkcionális kezelését teszi lehetővé. A talprésze a fiziológiás gördítést segíti járáskor.

A rehabilitációs időszak elhúzódása esetén a fekvőgipszet akár négy hétig, a járógipszet újabb 3-4 hétig tartják fenn, ezért késik a felegyenesedés, a munkába visszatérés. Utóbbi az Ön esetében – nyilván foglalkozás függvényében és a rehabilitáció további zavartalan ütemezhetőségét feltételezve – 3-4 hónapot vehet igénybe.

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink