Mit tehet a család a terminális állapotú beteg ápolása során?

A beteg kezelésénél és ápolásánál célunk szinte kizárólag közérzetének javítására korlátozódik, figyelembe véve lelkiállapotát, fizikai terhelhetőségét, aktuális problémáit.

Minden esetben beszéljük meg, hogy ő mit szeretne, ajánljunk fel alternatívákat, válassza ki ő, hogy mit kíván azok közül.

A jobb testi- és lelkiállapot eléréséhez felhasználhatjuk többek között a különböző masszázsfogásokat, a passzív kimozgatást, a vezetett aktív és saját aktív mozgásokat, a légzőtornát.

A masszázs oldja a beteg feszültségét, szorongását, melynek hátterében a saját testére irányuló dühe, a sokszor nagyon erős félelem áll. Komoly konfliktusokhoz vezető nehézségek ezek, kiküszöbölésükben különböző célgyakorlatok segíthetnek, mint például a test különböző pontjainak a beteg saját keze ill. testrésze általi megérintése, simítása. A betegnek hanyatló állapota ellenére is azt kell éreznie, hogy "no lám, én még ezt is meg tudom csinálni..." – kevésbé keseredik el gyengesége, kiszolgáltatottsága, tehetetlensége miatt.

Egyszerű gyakorlatokról van tehát szó, melyet célszerűen gyógytornász taníthat meg a hozzátartozóknak. Lényeges a család bevonása, aktivizálása, hiszen ez a családtagokban is csökkenti a tehetetlenség érzését, közelebb hozza egymáshoz őket, megkönnyíti a búcsút.

Amennyit csak lehet, legyen a beteg a szabadban, teraszon, erkélyen – még este, éjjel a csillagos ég alatt is. Nem közhely: a természet létalapunk. Megmutatja honnan jöttünk, s hová tartunk.

Ha betegünk erőnléte és kedve engedi, megpróbálkozhatunk sétákkal, felhasználhatunk járást segítő segédeszközöket, tolókocsit.

Gyakori hely- és helyzetváltoztatással megelőzhetjük a felfekvések, zsugorodások kialakulását. Párnákkal és támaszokkal tegyük kényelmesebbé ülését, fekvését, pihenését.

Szellőztessünk minél többet, ha nincs a beteg kifejezett ellenére, engedjük be a napfényt a lakásba. Illóolaj párologtató készülékkel nem csak kellemes illatot varázsolhatunk a szobába, hanem könnyíthetünk légzésén, nyugtató, feszültségoldó hatást is elérhetünk.

 

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár