Korszerű állkapocsízületi diagnosztika és fizioterápia

Az állkapocs, azaz temporo-mandibuláris ízület (TMI) működésében egy speciális, páros ízület. Rágáskor a bennük lévő porckorong segíti a két oldal összehangolt őrlőmozgását, a forgómozgással kombinált szimmetrikus előre-hátra csúszást.

A TMI ritkán előforduló betegségei közé sorolhatók fejlődési rendellenességei, vagy a súlyos táplálkozási nehézséget okozó csontos összenövés (ankylosis), mely megakadályozza az ízfelszínek mozgását. Gyakrabban találkozhatunk traumás eredetű látszólagos csontosodással (pseudoankylosissal). Ekkor az ütés hatására képződött vérömleny lágyszövetes átépüléssel szervül, majd kalcifikálódik az ízületi tokon belül.

A legtöbb panaszt az állkapocs ficama okozza. Ilyenkor az ízületi fejecs kiugrik az ízületi árokból és kint reked (luxáció). Két irányba mozdulhat: előre vagy hátra. Szerencsésebb esetben az állkapocs csupán szubluxálódik, azaz spontán visszatér funkcionális anatómiai helyzetébe. A kificamodott állkapcsot minél hamarabb reponálni kell.

A visszatérő ficam cranio-mandibularis diszfunkciót (CMD), másodlagosan mozgásszervi valamint táplálkozási, emésztési zavarhoz vezethet. A tünetek szerteágazók: harapási-, rágási fájdalom, illetve ezek nehezítettsége, akadozó, aszimmetrikus szájnyitás (fogmosáskor, ásításkor), éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus), fej-, nyak- és fülfájás.

Jó hír, hogy napjainkban – a nemzetközi tapasztalatokat felhasználva – a magyar szakmai protokoll és a fogorvosi ajánlások is bővültek az állkapocsízületi gyógytorna-fizioterápia noninvazív módszereivel. Az állkapocsízületi diszfunkció kezelésében egyaránt alkalmazhatóak passzív és aktív mozgásterápiás eljárások, fizikoterápiás kezelések.

Fájdalomcsillapító passzív módszerek: ízületi járulékos mozgások és lágyrészmobilizációs technikák, nyújtás, lazító masszázsfogások.
Izomtónust alakító aktív módszerek: szimmetrikus és relaxált állkapocsmozgás, szájnyitás megtanítása, illetve automatizálása kezdetben sínezve és tükör segítségével, majd tükör és sínezés nélkül.

Kiegészítő technika: kinesio taping
Fizikoterápiás beavatkozások: TENS, UH, soft laser, infravörös lámpa

A komplex kezelés eredményeként az állkapocsízület stabilitása hosszú távon tervezhető.

 

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink