A porckorongsérvről

Porckorongsérv csigolyák közöttA porckorong az életkor előrehaladtával természetes változásokon megy keresztül.

Veszít rugalmasságából, nedvességtartalmából, ezért kollagénrostjai széttöredeznek. A porckorong lelapul, mert nem képes teljes mértékben ellenállni a rá ható erőknek. Ez a discopathia.

Amikor tartós terhelés vagy egy hirtelen trauma hatására a porckorong belső kocsonyás magjából leszakad egy rész és a külső rostos gyűrű vízhiányos, töredezett rostjait maga előtt tolja, akkor kiboltosítja a hosszanti szalagot. Ez a kiboltosulás a protrusio.

Ha átszakítja a szalagot, akkor a porckorong leszakadt darabja kizáródhat. Ez a gerincsérv, a discus hernia. Ha az útjában levő képleteket, ideggyököt nyomja, végtagba kisugárzó fájdalmat, zsibbadást okoz. A gerincsérv, mint térfoglaló folyamat által okozott elváltozás kialakulásában két tényező játszik szerepet. Az egyik a sérv nagysága, helyzete, a másik a gerinccsatorna tágassága, alakja. Ha a gerinccsatorna szűk, a kis sérv is képes súlyos tüneteket okozni, míg a nagy sérvesedés tágas térben lehet gyöki tünettől mentes.

A porckorongsérv tünetei

A lumbágónak nevezett tünetegyüttes, amit sokféle betegség okozhat (fejlődési rendellenesség, a gerinc kisízületeinek kopása (spondylosis, spondylartrosis), a gerinc kisízületeinek gyulladásos betegsége, daganat, trauma, krónikus izombetegség, csontosodási zavar, alsó végtagi hosszkülönbség, lábboltozati probléma, hasi és kismedencei szervek betegségei). Az ágyéki sérv vagy kiboltosulás által nyomás alá került ideg gyöki tüneteket eredményez, vagyis a lefutásának megfelelően az alsó végtagba kisugárzó fájdalom, érzéskiesés, reflexkiesés, az érintett ideg által beidegzett izmok gyengülése alakulhat ki. További vertebrális tünetek a védekező kényszertartás, a paravertebrális izomzat nyomásérzékenysége és a lumbális gerinc merevsége, mozgási nehézsége.

A porckorongsérv kezelése

A porckorongsérv akut szakában ágynyugalom, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, izomlazító, fizikoterápia enyhíti a fájdalmat. A tünetek enyhülésével tehermentesített gyógytorna, víz alatti gyógytorna és manuális terápia alkalmazható. A fájdalom megszűnése után gyógytorna javasolt a tartásban részt vevő izmok funkciókárosodásának helyreállítására. Többek között a discogen (porckorong eredetű) lumbágó kezelésére alkalmazható a hatékony McKenzie terápia, amely kissé eltér a hagyományos gyógytornától. Műtétre csak akkor kerül sor, ha a konzervatív terápiák ellenére az állapot rosszabbodott vagy nem javult.

Milyen terápiás eljárásokat alkalmazunk?

A gerinc gyógytornája mindig személyre szabott, az egyén terhelhetőségének és tüneteinek függvényében összeállított speciális gyakorlatsor szükség szerint kiegészített további manuális technikákkal. Gerincpanaszok esetében szóba jöhet: Dorn-Breuss terápia, artrokinematikai manuálterápiás kezelés, a nyomásérzékeny pontokon Trigger és Tenderpont terápia, perifériás idegmobilizáció,  McKenzie-módszer, Glisson-féle húzatás, csigolya szegmentális stabilizáció, taping kezelés, PIR technika, a spasztikus mélyizomzaton DEEP masszázs, biosun fény- és színterápiával, TENS elektroterápiával, parafangó pakolás és egyéb kötőszöveti kezelések.

 

Váliné Fekete Szilvia
klinikai gyógytornász-fizioterapeuta

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink