A klasszikus balett alapmozdulatainak anatómiai vonatkozásai

Szerző: Váliné Fekete Szilvia (Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Fizioterápiai Tanszék)

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink

Spárga – művészi, de afiziológiás tartás...A klasszikus balett a normális anatómiai tartással szemben, afiziológiás tartást és mozgást igényel. A tartó- és mozgatószerveket az évekig tartó tanulás teszi alkalmassá erre. A rendszeres gyakorlás tartja fent ezt a készséget. Főként az alsó végtagot és a gerincet érintik ezek a természetellenes mozdulatok és sajátos anatómiai elváltozások. Az ízületi lazasági érték a tanulmányaik során évről évre növekszik. A lazaság következtében előálló ízületi veszélyeztetettséget az izmok erejének és a reakciókészségének a fenntartása egyenlíti ki.

Mi kell a szép, tiszta attitude kivitelezéséhez?

Attitude: V. Pozícióból, bal láb elől pointe (lábujj) helyzetben, jobb lábat hátra emel vízszintesig oldalra néző térddel, a jobb comb és lábszár 135 fokos szöget zár be.

Csípőízületben: az ízület mozgásterjedelmét a femurfej helyzete, az acetabulum mélysége, a medencén való elhelyezkedése, az ízületi tok és szalagok lazasága, az izmok hossza befolyásolja. A balettban fontos az abducalhatóság, a csípő kifordíthatósága és a hyperextensio. A sekély vápa és a megnövekedett collodiaphyseális szög az abducalhatóságot növeli, az acetabulum anteversios és a combnyak antetorsios szögének csökkentése a kirotáció pályáját növeli. A combnyakat körülvevő három szalag flexioban ellazul, extensioban megfeszül. Különösen erős zárat képez az extensio végpontján a lig. iliofemorale. Nincs egységes álláspont annak megítélésében, hogy a csípőízületben van-e hyperextensio. A leíró anatómia szerint egyáltalán nincs, a funkcionális anatómia 5-15 fokos hyperextensiot említ. A pelvifemorális izmok közül a m. iliopsoas rövidsége az extendált alsó végtag kirotációjakor a medence előredőlését eredményezi, ami másodlagosan a gerincgörbületek fokozódásához, és hibás balettmozdulathoz vezet. A positioba állásnál a kirotált végtagon a csípőízület alakja és szalagjainak korlátozó hatása érvényesül. Ezzel a végtag egészének a kirotációja meglesz, de a térd és a láb belső oldalán fájdalmas feszülés keletkezik. Ha az izmok és szalagok már nem képesek olyan mértékű nyúlásra, ami lehetővé teszi a balett mozdulatainak kivitelezését, a tanulmányok befejezését vonja maga után.

Térdízületben: A spicc technikában a súlyvonal helyes beállításához elengedhetetlen a térdízület „átfeszítése”, a hyperextensio. Mi szükséges ahhoz, hogy a test egyensúlyi helyzetét megtarthassa a végtag? A femur condylusok helyzetének olyannak kell lennie, hogy a súlyvonal - ami a combfej centrumát a bokaízület közepével összeköti - a két condylus között haladjon át. Ez úgy érvényesül, hogy az epicondylusokat összekötő egyenes a femur tengelyével derékszögnél kisebb szöget zár be.

A láb ízületeiben: A boka nagy terjedelmű mozgása szükséges a táncmozdulathoz. Látszólag megnöveli a boka mozgásterjedelmét az intertarsalis ízületek és a Lisfranc-ízület néhány fokos mozgásának összege. A láb stabilitását a boka flexioja mellett a pronatios mozgásképesség adja. Ekkor a lig. deltoideum megfeszül, így önmaga képes passziv rögzíteni a bokát extrém flexioban.

Korrekciós gyógytorna balettnövendékek számára

A korrekciós gyógytorna célja: A „hibás” balett-technika korai kiszűrésével és korrigálásával az esetleges mozgásszervi elváltozások megelőzése.

Kísérjük figyelemmel az attitude pontos kivitelezését megakadályozó tényezők kezelését:

Ha a csípő körüli izmok és szalagok nem nyúlnak meg eléggé, akkor a pozícióba állásnál nem engedik azt, hogy a végtag 90 fokig kirotálódjék. A rotatio fennmaradó része a térd és a boka medialis részét terheli, ezen területen fájdalmas feszülés keletkezik. A panaszok megelőzését a csípőízület mozgásterjedelmének növelésével érhetjük el. A berotáció forszírozásával a kirotáció terjedelme is nő (reciprok innervatio). A lábemelések pontos kivitelezését hason fekve tanítjuk meg, ügyelve arra, hogy a láb emelése közben az ágyéki lordosis ne fokozódjék.

A m. iliopsoas zsugorodása a lumbalis lordosist és a háti kyphosist fokozhatja. A nyújtását stretching technikával érhetjük el. A ballisztikus stretching nem alkalmazható a balettnövendékek körében, mert nagy a sérülésveszély. A statikus stretching technikában még a fájdalomhatár előtt tartjuk ki a nyújtást, mert a fájdalom védekező reflexet váltana ki és sérüléshez vezetne.

Mi a leghatékonyabb technika ezen a területen?

A Contract Hold Relax Stretching, vagyis az adott izmot isometrisan megfeszítjük 10-30 mp-ig, majd ellazítjuk 2-3 mp-ig, ezután nyújtjuk kitartva 10-30 mp-ig.

A CHRS biomechanikai háttere: Az izom passzív nyújtásával, az elasztikus elemek alakváltoztatásával elasztikus energia tárolódik, ami a következő mozgásfázisban felszabadulva hatékonyabb munkavégzéshez vezet. Az elasztikus energia nem metabolikus úton keletkezik, így kapcsolódik össze a mozgások gazdaságosságával. Hatására nem csak az izom ereje, hanem a rugalmassága is nő, sérülésveszély nélkül.

A térdízület átfeszítése a súlyvonal helyes beállításához elengedhetetlen. Ez az ischiocruralis izmok és a térdszalagok lazaságát feltételezi, amit a CHRS technikával fokozhatunk.

A pointe helyzet a peroneus izmokat és a bokaszalagokat túlnyújthatja. A rendszeresen végzett, aktív lúdtalptornával megerősíthetők a peroneus izmok, a rövid talpizmok, és korrigálható a boltozatok süllyedése is.

KÉRJEN IDŐPONTOT! >>> Elérhetőségeink